Yhteistyö: Lätkäkaupunki Laitila – Jyske tuottaa talentteja
Laitilassa lapset ja nuoret liikkuvat monipuolisissa ja laadukkaissa olosuhteissa. Tämä näkyy myös Jyskeen jääkiekkojaostossa, sillä uusia harrastajia tulee koko ajan lisää. Seura on kasvattanut ammattilaiskentille useita jääkiekkoilijoita.
Laitilan Jyske ry:n jääkiekkojaoston varapuheenjohtaja ja edustusjoukkueen joukkueenjohtaja Jani Pihala ja jaoston maalivahtivarusteista vastaava, pitkään seura-aktiivina muun muassa joukkueenjohtajana ja huoltaja toiminut Henri Lomppi katselevat tyytyväisinä kaukalossa koululaisvuorolla viilettävää nuorisoa.
"Laitilalaiselle jääkiekolle kuuluu kaikin puolin hyvää. Vaikka ikäluokat pienenevät ja kilpailu vapaa-ajasta on kovaa, olemme saaneet lajin pariin uusia harrastajia. Yhteistyö koko seuran sisällä on tärkeää ja sitä tulee kehittää entisestään", Pihala sanoo.
Ei ole sattumaa, että vajaan 10 000 asukkaan kaupungista on ponnistanut ammattilaisuuteen poikkeuksellisen suuri määrä jääkiekkoilijoita. Olosuhteisiin ja monipuolisiin mahdollisuuksiin panostetaan.
"Suurin kuluerä eli jäävuorot ovat Laitilassa edulliset verrattuna moneen muuhun paikkakuntaan. 1990-luvun puolivälissä rakennettu jäähalli on pidetty todella hyvässä kunnossa ja sitä kehitetään koko ajan. Olemme saaneet varusteiden kuivaustiloja, kuntosalin ja edustusjoukkueille uudet pukukopit", Pihala kertoo.
Vanhan ajan kylähenkeä
Vapaaehtoistoimijoiden, yhteistyökumppaneiden ja Laitilan kaupungin merkitys on äärettömän suuri. Myös VSV on mukana tukemassa Jyskeen jääkiekkoilua. Konsernin logo näkyy esimerkiksi kaukalon laidassa. Pihala ja Lomppi korostavat, että Laitilassa voidaan puhua edelleen entisaikojen hyvästä kylähengestä.
"Pienen paikkakunnan seura elää sponsorituella ja oheismyynnillä kuten lipputuloilla sekä kausimaksuilla, jotka on pyritty pitämään maltillisina. Yhteistyökumppaneiden merkitys on todella tärkeä ja pienellä paikkakunnalla on helppo ottaa heihin yhteyttä", Pihala sanoo.
"Kaukalomainonta tuottaa varoja, joilla mahdollistetaan esimerkiksi maalivahtivarusteiden hankintaa. Tämä taas takaa sen, että kaikilla lapsilla on mahdollisuus kokeilla tätä hieman kalliiksi miellettyä pelipaikkaa", Lomppi lisää.
2. divisioonassa pelaavan miesten edustusjoukkue on vakiinnuttanut paikkansa nykyisessä sarjassa. Suomi-sarjan paikan tavoitteleminen vaatisi kymmenkertaisen budjetin, joten se ei Pihalan mukaan ole ainakaan nyt ajankohtaista.
Pelaajapolku kuljettaa lapset luistelukoulusta kiekkokouluun ja siitä eri ikäluokkiin. Pihala muistuttaa Jyskeen olevan kasvattajaseura, josta lähdetään tavoittelemaan pelipaikkaa esimerkiksi Lukosta.
"Jäähallin käytävillä muodostetaan ikuisia ystävyyssuhteita. Täällä opitaan ottamaan muut huomioon ja keskustelemaan avoimesti kasvokkain", Pihala toteaa.
"Kyllähän sen itsekin huomaa, että vaikka vuodet vierivät, ovat joukkuekaverit aina hyviä kavereita", Lomppi lisää.