Lämmityskausi lähestyy – Mitä kiinteistönomistajan tulisi ottaa huomioon?
Lämmityskausi käynnistyy yleensä, kun ulkolämpötila laskee +15 asteen alapuolelle. Joissain taloyhtiöissä lämmitys kuitenkin kytketään päälle vasta, kun keskilämpötila putoaa +10 asteeseen. Lämmityskauden aikana kaukolämpökiinteistöjä lämmitetään kaukolämmön avulla. Kaukolämpö lämmittää sekä lämpimän käyttöveden, että lämmitysjärjestelmissä kiertävän veden.
Lämmityskauden valmistelu
Lämmityskauden alkaessa on erityisen tärkeää tarkistaa kiinteistön lämmönjakokeskus. Kiinteistön omistajan, Isännöitsijän tai huoltoyhtiön tulisi varmistaa, että lämmönjakohuoneessa ei ole vuotoja, paineet ovat oikealla tasolla ja pumput toimivat normaalisti.
Tarkistuskohteet lämmönjakohuoneessa
Lämmitysjärjestelmän kiertovesipumppu on yksi keskeisistä komponenteista, joka varmistaa lämmityksen toimivuuden. Pienenkin poikkeavan äänen havaitseminen voi viitata siihen, että pumppu saattaa olla rikkoontumassa. Vanhat kiertovesipumput voivat olla toimintakykyisiä jopa vuosikymmeniä, mutta kesän ajaksi kokonaan pysäytetty pumppu ei välttämättä käynnisty ilman ongelmia syksyllä.
Vuosittaiset tarkistukset varmistavat toimivuuden
Laitteiston vuosittainen tarkastus on paras tapa ennaltaehkäistä ongelmia ja varmistaa lämmityksen moitteeton toiminta lämmityskauden aikana. Kun tarkastukset jäävät tekemättä, saattaa syksyn kylmien tullen ilmetä, että lämpöä ei tule riittävästi, mikä johtaa kiireellisiin ja usein kalliisiin korjausoperaatioihin.
VSV-Energian asiakkaille tarjoamme helpon ja edullisen kaukolämpölaitteiston katselmuspalvelun, jossa ammattilainen tarkastaa laitteiston ja toimittaa kattavan raportin kiinteistönomistajalle. Lue lisää palvelustamme.
Huoneistojen tarkistukset ennen lämmityskauden alkua
Myös asuinhuoneistojen osalta on tärkeää tehdä muutamia ennakkotarkistuksia. Radiaattoripatterit kannattaa ilmata, erityisesti nurkkahuoneistoissa, joihin ilma kerääntyy helpoiten. Lisäksi ikkunatiivisteiden tarkistus on olennainen osa energiatehokkuuden varmistamista. Jos kiinteistössä on painovoimainen ilmanvaihto, on tärkeää tarkistaa, että ilmanvaihtoaukot ovat talviasennossa. Jos ne jäävät kesäasentoon, lämpö karkaa hukkaan ja kylmä pääsee sisään.