VSV-konserni

Sähköverkkojohtaja Juho Jussilan pääkirjoitus asiakaslehdessä

Vihreä siirtymä ja sähköverkko

Energiamurros on tullut tänne nopeasti ja se näkyy myös paikallisessa sähköverkossa. Vakka-Suomen Voiman verkkoon on kytketty jo yli 1200 aurinkosähköjärjestelmää ja viime vuosina kasvuvauhti on ollut huimaa. Aurinkoisena kesäpäivänä voidaan alueen sähköntarpeesta tuottaa aurinkovoimalla jopa neljännes. Lisäksi alueelle ollaan rakentamassa myös suuria aurinkosähköjärjestelmiä, minkä jälkeen alueemme sähköntuotanto on kesäaikana suurempaa kuin kulutus. Perinteinen sähkönjakelu muuttaa suuntaa ja sähköä siirretään kuluttajilta verkkoon päin, joka aiheuttaa haasteita mm. jännitetasoon ja suojaukseen. Lisäksi on tulossa akkuja, joihin voidaan varastoida sähköä ja joustaa sähkömarkkinoilla. Nämä hankkeet mahdollistavat osaltaan sähköjärjestelmän vihreää siirtymää ja tuovat alueelle työtä. Sähköverkkoja kehitetään ja vahvistetaan näitä varten.

Asiakkaamme ovat oppineet säästämään sähkönkulutuksessa ja sähkön hinnasta keskustellaan aktiivisesti. Erilaiset kuormanohjauspalvelut ja esimerkiksi VSV:n tarjoama yöajan kuormanohjaus mahdollistavat kulutuksen siirtämisen asiakkaan ja sähköjärjestelmän kannalta taloudellisempaan aikaan. Sähkön käyttö vaatii joustopalveluita, joilla voidaan tasapainottaa tuotannon vaihteluita ja varmistaa sähköjärjestelmän tasapainoa. Sähköautojen määrä on lisääntynyt nopeasti ja latauspisteverkosto laajenee. Energiamäärän tarve näiden osalta ei ole kovin suuri vuositasolla, mutta hetkellinen tehontarve erityisesti pikalatauksella vaatii sähköverkon kehittämistä.

Toimitusvarmuus on meille edelleen tärkeä kehityskohde. Maakaapeloimme vuosittain noin 100 km vanhoja ilmajohtoja maan alle. Verkostoinvestoinneilla mahdollistamme osaltamme alueen kehittymistä ja asiakkaiden tyytyväisyyttä. Energiamurroksessa toimiva ja kehittyvä sähköverkko on tärkeä osa kokonaisuutta ja vihreän siirtymän mahdollistaja.

Ajankohtaista

Lämmön tuotannossa käytettävien puupolttoaineiden hinta on noussut syksystä 2022 syksyyn 2023 noin 20 %

Voimahahmo-juttusarjassa tutustumme konsernimme arjen supersankareihin.

Uudessakaupungissa lyhyt sähkökatko Sannon alueella. Sähköaseman suojauksesta aiheutunut sähkönjakelukeskeytys koski noin 1100 asiakasta. S…

Etsitkö seuraavaa huippumahdollisuutta työurallesi? Meillä on ilo esitellä uusi, täysin päivitetty rekrysivustomme: rekry.vsv.fi   Helppo…