VSV-konserni

Viisaan velhon viitta harteilla

TEKSTI & KUVAT: Marko Östman

Toimiva taloudenpito on yksi päivittäisen toiminnan selkänojista, jonka turvin voidaan operoida ja kehittää toimintaa. Ei siis ole väärin sanoa, että VSV:n talousjohtaja Jukka Teinilän työ vaatii velhomaista taitoa ja tarkkuutta. Kokemuksen myötä tullutta viisautta konsernin sentinvenyttäjäksi 2022 valittu Teinilä jakaa mielellään myös eteenpäin.

Siinä missä Taru sormusten herrasta ja kaksi tornia -elokuvassa viisas velho Gandalf ratsastaa valkoisella hevosella taisteluun, suuntaa Teinilä auringonnousun aikaan uuteen työpäivään mustalla Jopolla. Työmatkaa kotoa Laitilan sähkötalolle kertyy vain muutama sata metriä.

 • Hyvä puoli lyhyessä etäisyydessä on se, etten vie töitä kotiin, eikä kotimatkalla ehdi tulla kovillakaan pakkasilla kylmä. Toisaalta taas matka on niin lyhyt, että etenkin talvella tilinpäätösten aikaan tulee tultua iltaisinkin töihin, Teinilä naurahtaa.

Hänellä on sopivasti pilkettä silmäkulmassa, mutta myös vertaus viisaaseen Gandalf-hahmoon osuu kohdalleen. Kyseinen hahmo ei ole Teinilälle tuttu, mutta kun asiaa hieman avataan nyökkäilee mies hyväksyvästi. Myös Voimahahmo-nimitys kuulostaa varsin mukavalta.

 • Näen asian niin, että voimahahmot koetaan konsernissa omalla tontillaan tärkeiksi henkilöiksi. Kyseessä on siis positiivinen kunnia ja otan mielelläni viisaan velhon viitan harteilleni. Tehtäväni on tuoda päätöksentekoon taloudellista ajattelua sekä näkökulmia ja lukuja kannattavuuden kantilta.

Säästäväinen luonne

Vuoden sentinvenyttäjä 2022 valinnassa kriteereinä nousivat esiin muun muassa seuraavat: ”Hän, joka käyttää kenties työvaatteensa puhki. Hän jonka ansiosta yritys pysyy budjetissa. Tyyppi, jonka kukkaron nyörit ovat tiukkaakin tiukemmassa.” Mainitaanpa niissä myös lentävä lausahdus: ”Ostin kun halvalla sain”.

Perustelut saavat Teinilän hymyilemään. Hän sanoo allekirjoittavansa niistä osan, sillä ne liittyvät hänen rooliinsa talousjohtajana. Viimeisimpänä mainittu Tankki täyteen -ohjelmasta tuttu Sulo Vilenin repliikki ei häneen kuitenkaan istu.

 • Talousjohtajana tehtäväni on tuoda tasaisesti esiin sitä, miltä tulos näyttää ja olemmeko budjetissa, sekä vahtia yleisesti taloudenpitoa ja kassavarojen riittävyyttä. Perusluonteeltani olen kyllä säästäväinen, eikä ostaminen ole minulle itseisarvo, mutta en ole pihi.

Teinilä pyrkii välttämään nykyaikana valloillaan olevaa kertakäyttökulttuuria. Halvimmat tuotteet kun harvoin kestävät aikaa. Teinilän auto on 23 vuoden ikäinen ja kesäisin käytössä on 40 vuotta vanha retkipyörä. Talven työmatkat hän kulkee työkavereiltaan 50-vuotislahjaksi saamallaan Jopolla.

 • Ostan sellaista, mitä todella tarvitsen. Sama pätee siihen, ettei ehjää kannata heittää pois. Kukkaron nyörit eivät ole välttämättä tiukassa, mutta harkitsen hankintoja tarkoin. Mietin aina, että ostanko uuden, jos vanhallakin pärjää.

Neljännesvuosisata VSV:llä

Punkalaitumelta alkujaan kotoisin oleva Teinilä muutti töiden perässä Laitilaan vuonna 1987.

 • Seurustelin siihen aikaan tulevan vaimoni kanssa, joka opiskeli tuolloin Vantaalla. Aika lähellä oli, että en itsekin lähtenyt pääkaupunkiseudulle, mutta sitten ostimme yhteisen rivitalonpätkän Laitilasta ja asetuimme tänne asumaan. Pieneltä paikkakunnalta kun olemme kotoisin, ei suurkaupungin hälinä houkutellut.

Teinilä johti kymmenisen vuotta tilitoimistoa, kunnes aloitti VSV:llä talouspäällikkönä 16. maaliskuuta 1998.

 • Takana on mielenkiintoinen neljännesvuosisata. Viimeiset kymmenisen vuotta pääpaino on ollut hallinnollisissa työtehtävissä. Olen paikalla lähes kaikissa konserniyhtiöiden hallitusten kokouksissa joko jäsenenä tai sihteerinä, Teinilä kertoo.
 • Materiaalien kerääminen ja työstäminen vaativat aikaa, joten valmistelutyö on prosentuaalisesti iso osa työtäni. Olen pedantti siinä, että muotoilen huolellisesti hallituspykälät liitemateriaaleja myöten selkeiksi ja informatiivisiksi. Se helpottaa hallituksen käytännön päätöksentekotyötä.

Työssään Teinilä huolehtii myös muun muassa konsernin kirjanpidollisista ja verotukseen liittyvistä erityiskysymyksistä. Vuosirytmi on hyvin vaihteleva. Esimerkiksi loka-marraskuussa alkaa hektisempi vaihe, kun työn alle tulee budjetit. Vuoden vaihteen jälkeen työskennellään tilinpäätösten parissa ja keväisin on vuorossa veroilmoitusten läpikäyntiä yhdessä muun taloushallinnon henkilöstön kanssa.

 • En ole koskaan pitänyt talvilomaa koulujen hiihtolomien aikaan. Nyt kun lapset ovat jo aikuisia, sillä ei ole niin väliä, mutta kyllä se joskus on harmittanut. Vuoden jaksottuminen kuuluu tämän työn luonteeseen.

Kokeneen velhon vainu

Vuosien mittaan kertynyttä hiljaista tietoa Teinilä jakaa mielellään eteenpäin. Hän muistuttaa, että taloushallinnossa virheiden korjaaminen saattaa viedä kolminkertaisen ajan siihen nähden, että epävarmat asiat käydään läpi jo ennakolta ja tehdään kerralla oikein.

Kysyttäessä työn vaatimuksia vastaavia vahvuuksia Teinilä nostaa esiin pitkäjänteisyyden ja sitkeyden. Asiat on ajateltava kärsivällisesti valmiiksi asti. Kärsimättömän ihmisen ei siis kannata suunnata taloushallinnon alalle.

 • Tämä työ vaatii ajoittain syvällistä pohdintaa, sekä asioiden ja tietojen selvittelyä. On jaksettava tutkia ja perehtyä asioihin. Kokemuksen myötä silmä harjaantuu ja muodostuu tietynlainen vainu. Koen olevani hyvä siinä, että kun saan tulosraportin käteeni, pystyn poimimaan sieltä nopeasti kysymyksiä herättävät kohdat.

Työstä tekee mielekkään sen vaihtelevuus. Myös toisiaan tukevalla työyhteisöllä on iso merkitys.

 • VSV on riittävän iso firma siinä mielessä, ettei kaikkea tarvitse osata itse, vaan saa keskittyä omaan työhönsä. Samalla yhtiö ei myöskään ole liian suuri eli olemme täällä oikeiden asioiden äärellä, saamme esittää omia mielipiteitämme ja näkemyksiämme, sekä olla tekemässä päätöksiä.
 • Viihdyn meidän työporukassamme, ja töihin tuleminen on aina mukavaa. On tärkeää, että uusissa rekrytoinneissa pyritään peilaamaan sitä, että löydetään porukkaan sopivia ihmisiä.

Vastapainoa nikkaroinnista

Kuten mainittua asuu Teinilä alle kilometrin päässä työpaikaltaan. Laitilan keskustassa sijaitsevassa noin 100 vuotta vanhassa talossa ja pihapiirin rakennuksissa riittää aina jotain kunnostettavaa. Perheen kesämökki sijaitsee synnyinseudulla Punkalaitumella.

 • Jotain nikkarointia on aina joko työn alla tai odottamassa aloittamista. Pienet nikkarointityöt ovat terapeuttista hommaa. Vapaa-ajallani olen ollut jo yli 20 vuotta aktiivisesti mukana Lions Club Laitilan toiminnassa, Teinilä kertoo.

Ajankohtaista

Saavutimme merkittäviä tuloksia turvallisuustyössä. Liukuvan 12 kuukauden tapaturmataajuus saavutti nollatason.

VSV-konserni toimii jälleen messujen pääyhteistyökumppanina.

Riitta Valavuon työpäivät eroavat toisistaan, harvoin tietää mitä päivä tuo mukanaan.

Laitilalainen Coreplast on yksi seudun merkittävistä toimijoista.

Uudessakaupungissa oli viime yönä keskijännitekaapelivika, joka aiheutti sähkönjakelukeskeytyksen noin 1500 asiakkaalle. Kaapelivika saatiin…