VSV-konserni

Viestinnän viekkaus ja voima

TEKSTI Marko Östman
KUVAT Elmeri Elo

Viestintä on tietyllä tapaa kaikkien organisaation jäsenten arkea, sillä jokaisessa kohtaamisessa viestitään jotain. VSV:llä johdon assistenttina ja viestinnän asiantuntijana työskentelevä Johanna Mäkelä vannoo yhteisöllisyyden ja avoimen vuorovaikutuksen nimeen. 

Toimivassa viestinnässä on monimuotoista voimaa ja hyvällä tavalla positiivista viekkautta. Esimerkiksi VSV-konsernin Energinen naapurisi -konseptissa kohtaavat itse asia ja hyväntahtoinen huumori. Tekstin ja kuvan yhteistyöllä tärkeä viesti jää mieleen. Viestintä on kuitenkin paljon muutakin, sillä jokainen kohtaaminen viestii jotakin ja muodostaa vastapuolessa aina jonkinlaisen kokemuksen.

Tämän tietää hyvin VSV:n viestinnästä vastaava johdon assistentti Johanna Mäkelä, jolla on pitkä kokemus asiakaspalvelusta. Hän onkin yksi yhtiön selkeistä voimahahmoista. Muut aina iloiselle tuulelle saavasta Mäkelästä löytyy myös hyväntahtoista viekkautta, joten kissanaisen rooli istuu häneen hyvin.

 • Olen kissaihminen, vaikka en kissaa omistakaan. Minusta löytyy kissamaisia piirteitä, sillä olen utelias oppimaan uusia asioita, ja vapaa-ajalla olen mukavuudenhaluinen ja ehkä hieman laiskakin. Rakastan nukkumista, television katsomista, hyvää ruokaa ja viiniä. Myös kekseliäisyyttä löytyy, mistä yhtenä esimerkkinä se, että olen joskus kiinnittänyt irronneen rekisterikilven hiuspinnillä, Mäkelä naurahtaa.

Aito hymy on yksi arjen viestinnällinen elämys. Positiivinen tunne tarttuu ja saa vastapuolen hyvälle tuulelle – tarjoaa energiaa ja voimaa päivään. Se jos mikä on tärkeää etenkin nyt kun valoisat kesäpäivät alkavat taipua pimeisiin syysiltoihin.

 • Valinta voimahahmoksi on kunnia-asia. Minulle tuli syyskuun alussa kahdeksan vuotta VSV:llä täyteen, joten se on yksi hyvä virstanpylväs. Olen toki työskennellyt energia-alalla jo vuodesta 2014 lähtien.
 • Saadun palautteen perusteella olen innostava ihminen, joka inspiroituu ja innostuu helposti. Työkavereiden mukaan olen yhteishengen kohottaja. Positiivisena ja humoristisena ihmisenä olen harvoin huonolla tuulella, mikä on tietenkin asiakaspalvelutyössä tärkeää.

Jokainen viestii omalla toiminnallaan

Johanna Mäkelällä on siis takanaan kahdeksan vuoden ura VSV:llä. Valmistuttuaan Rauman Ammattikorkeakoulusta liiketalouden tradenomiksi myynnin ja markkinoinnin alalta vuonna 2012, hän työskenteli UPM:n Rauman tehtaalla äitiysloman sijaisena teknisen asiakaspalvelun assistenttina. Kun määräaikainen sopimus loppui hän sai yhteydenoton asiakaspalvelupäällikkö Laura Ämmälältä.

 • Olin laittanut työvoimatoimiston sivuille, että reipas tradenomi etsii töitä. Olin Thaimaassa kun Laura soitti ja pyysi työhaastatteluun. Työt energia-alalla alkoivat Rauman Energiassa, josta siirryin VSV:lle asiakaspalvelutehtäviin vuonna 2015. Toimin myös markkinointiassistenttina silloisen viestintäpäällikön apuna, Mäkelä muistelee.

Nykyisessä tehtävässään hänen työkuvansa on monipuolinen. Viestinnän asiantuntijan tehtävät hän ikään kuin peri toisiin tehtäviin siirtyneeltä viestintäpäälliköltä ja on hoitanut niitä vuodesta 2017 lähtien.

 • Teemme muun muassa Energinen naapurisi -asiakaslehteä, Vakkue-henkilöstölehteä ja vuosikertomuksia. Lisäksi viestimme sisältöjä jatkuvasti tapahtuvista toimenpiteistä kuten sähköverkkojen urakoinneista, kaukolämmön projekteista ja sähkösopimuksista.

Viestintää tehdään sekä sisäisesti että ulkoisesti, ja molemmilla on oma tärkeä roolinsa päivittäisessä arjessa. Jokainen joka pukee aamuisin yhtiön työvaatteet päälleen tai ajaa logoilla varustettua autoa, on osa viestintää ja markkinointia. Mäkelä on tehnyt YAMK-tutkinnon opinnäytetyönsä sisäisestä viestinnästä.

 • Sisäinen viestintä on kaikkien yhteinen asia. Johdon on viestittävä asioista ja samaan aikaan jokaisen henkilöstön jäsenen on osattava ottaa viestejä vastaan. Toivon, että pääsisimme entistä avoimempaan viestintäkulttuuriin niin, että jokainen voisi keskustella avoimesti ja tuoda omat mielipiteensä esiin kehittääkseen yhteistä toimintaamme.
 • Vakkue-henkilöstölehti toivottavasti auttaa siihen, että tutustumme toisiimme, jotka työskentelemme eri paikoissa. Otamme mielellämme vastaan viestinnällisiä ideoita ja ajatuksia. Jatkuvana tavoitteena on luoda yhteisöllisyyttä ja lisätä vuorovaikutusta.

Avoimesti energisiä naapureita

Ihmiset ovat tätä nykyä entistä kiinnostuneempia energia-alan asioista, kuten esimerkiksi omasta sähkönkulutuksestaan. Oma haasteensa on se, miten asioista viestitään oikein ja ymmärrettävällä tavalla.

 •  Meidän on osattava kääntää ammattilaisten kieli sellaiseksi, että kaikki ymmärtävät nämä asiat. Oman viestinnällisen arvomaailmani mukaisesti haluan, että olemme avoimia ja helposti lähestyttäviä, jotta asiakkaiden on helppo kysyä mistä vain. Meidän tulee näkyä paikallisena energisenä naapurina, Mäkelä sanoo.

Kuten mainittua Mäkelä on utelias oppimaan uutta. Hän onkin kehittänyt omaa osaamistaan aktiivisesti töiden ohessa, ja valmistui vuonna 2019 liiketoiminnan kehittämisen ylempään ammattikorkeakoulututkintoon.

Viimeiseen kahdeksaan vuoteen mahtuu monia ikimuistoisia hetkiä. Koronapandemia oli viestinnän näkökulmasta vauhdikasta aikaa, sillä se sisälsi jatkuvia muutoksia ja aktiivista tiedottamista. Sitä seurannut energiakriisi on tuonut myös omat muutoksensa.

 •  Energia-ala on mielenkiintoinen ja meitä kaikkia koskettava, sillä ilman energiaa emme pärjää. Oma arvostukseni kaikkia infrayhtiöitä kohtaan on noussut entisestään, kun on oppinut ymmärtämään kaiken tämän arvon meidän arjessamme.

Sarjamaratoneja ja matkailua

Mäkelä on kotoisin Yläneeltä. Tie on vienyt opiskeluiden ja töiden kautta ensin seitsemäksi vuodeksi Raumalle, josta matka jatkui nykyiseen kotikaupunkiin Turkuun, jossa hän on asunut niin ikään seitsemän vuotta.

 • Turussa on paljon mahdollisuuksia ja minulla on siellä runsaasti ystäviä. Loppusijoituskohdettani en vielä tiedä, eikä ehkä vielä tarvitsekaan tietää, Mäkelä hymyilee.

Vapaa-ajallaan hän viihtyy television ääressä – tarkemmin ottaen dekkarien ja sarjamaratonien parissa.

 • Suoratoistopalvelut ovat kovassa käytössä. Yritän olla myös aktiviinen liikkuja, joskin kuntosalilla tulee käytyä keskimäärin pari kertaa kuukaudessa. Tykkään myös viettää aikaa kavereiden kanssa esimerkiksi festareilla.
 • Matkustelen paljon, sillä olen utelias näkemään uusia paikkoja ja kulttuureita. Olen käynyt esimerkiksi Malesiassa ja Meksikossa. Tavoitteena on käydä kaikilla mantereilla, ja vielä on Australia ja Afrikka kokematta.

Ajankohtaista

Saavutimme merkittäviä tuloksia turvallisuustyössä. Liukuvan 12 kuukauden tapaturmataajuus saavutti nollatason.

VSV-konserni toimii jälleen messujen pääyhteistyökumppanina.

Riitta Valavuon työpäivät eroavat toisistaan, harvoin tietää mitä päivä tuo mukanaan.

Laitilalainen Coreplast on yksi seudun merkittävistä toimijoista.

Uudessakaupungissa oli viime yönä keskijännitekaapelivika, joka aiheutti sähkönjakelukeskeytyksen noin 1500 asiakkaalle. Kaapelivika saatiin…