VSV-konserni

Vihreän lämmön voimaa

TEKSTI Marko Östman
KUVAT Elmeri Elo

Uudenkaupungin KPA-laitoksella panostetaan vihreiden arvojen mukaiseen kaukolämmön tuotantoon. VSV-Energian käyttö- ja kunnossapitopäällikkö Riku Junturalla on tärkeä rooli kehitystyössä. Arjen lämpö syntyy tiiviistä tiimityöstä, jossa toimivalla vuorovaikutuksella ja tasa-arvoisuudella on iso rooli.

Oikeuden puolustajien ja Oikeuden yhteiskunnan jäsen Vihreä lyhty luo vihreällä voimasormuksellaan tahdonvoimalla mitä tahansa. Samalla mentaliteetilla ja arvopohjalla tuotetaan kestävän kehityksen mukaista vihreää kaukolämpöä Uudenkaupungin KPA-laitoksella.

Käyttö- ja kunnossapitopäällikkö Riku Junturalle Vihreän lyhdyn hahmo ei ole entuudestaan tuttu. Tutustuttuaan tämän supersankarin voimiin ja yksityiskohtiin, hän kertoo voivansa allekirjoittaa oikeuden puolustajan arvot myös omalla kohdallaan.

 • Ihmisten välinen kanssakäyminen ja toimiva vuorovaikutus ovat minulle tärkeitä asioita. Pyrin aina tasa-arvoisuuteen ja siihen, että kaikilla on hyvä olla. Olen keskusteleva ja läsnä, oikeastaan aina tavoitettavissa oleva esihenkilö. Uskon siihen, että hankalammatkin asiat saadaan hoidettua puhumalla, Juntura sanoo.
   
 • Valinta voimahahmoksi herättää monin tavoin positiivisia ajatuksia. Koen olevani työyhteisössä yksi niistä kulmakivistä, jotka laittavat asiat hoitumaan ja hoitavat niitä myös itse. Luonteeni on sellainen, että tarvittaessa hoidan lomillakin työasioita.

Myös ympäristön hyvinvointi on tärkeä osa tämänkertaisen voimahahmomme arkea. Junturalle on tärkeää saada olla mukana tuottamassa alueen asukkaille vihreiden arvojen mukaista kaukolämpöä.

 • VSV-Energialla on suuri merkitys tällä alueella, olemme yksi peruspilareista. Teemme lämpöä ympäristö edellä, se on tärkeä näkökulma ja koskettaa meitä kaikkia. Tavoitteenamme on pienentää jatkuvasti hiilijalanjälkeä erilaisin toimenpitein.
   
 • Yhtenä hyvänä esimerkkinä tästä on uusi savukaasupesuri, mikä vähensi puupolttoaineen käyttöä, sillä saamme nyt hukkalämmöistä energiaa. Meillä on myös menossa Elomaticin kanssa kehityshanke, jonka tavoitteena on saada vähennettyä fossiilisten polttoaineiden osuutta Uudenkaupungin ja Kalannin alueen lämmöntuotannossa.

Tiiviisti mukana käytännön työssä

Juntura valmistui vuonna 2015 konetekniikan insinööriksi ja sai tuolloin ensin kesätyöpaikan VSV-Energian KPA-laitokselta. Samalla hän teki myös opinnäytetyönsä, jonka tavoitteena oli määrittää ja optimoida KPA-laitoksen energiantuotannon tuottavuuteen ja taloudellisuuteen liittyviä asioita.

 • Energia-ala oli jo pitkään vetänyt puoleensa. Olen ollut aina kiinnostunut tekniikasta, ja tehnyt vapaa-ajalla esimerkiksi autohommia ja remontteja. Uusi suunta työelämässä löytyi siis helposti, ja nyt on helppo sanoa valinnan olleen oikea. Viihdyn todella hyvin työssäni, Juntura hymyilee.

Vakuuttavasti sujunut ensimmäinen kesä poiki urheilutermein jatkosopimuksen, sillä Juntura jatkoi vakituisessa työsuhteessa ensin kehitystehtävissä kaukolämpöinsinöörinä ja siirtyi vuoden 2016 puolella nykyiseen tehtäväänsä käyttö- ja kunnossapitopäälliköksi.

Hän vastaa työssään Uudenkaupungin alueen lämmöntuotantolaitoksista, eli päivittäisestä kunnossapidosta sekä tuotantojen suunnittelusta ja ohjauksesta. KPA-laitoksen lisäksi VSV-Energialle kuuluvat ONKA:n nestekaasulaitos, sekä Valmetin, Hakametsän, Janhuan ja sairaalan lämpökeskukset.

 • Olen työhön osallistuva esihenkilö. Viihdyn myös käytännön työssä, sillä näin näen mitä arjessa tapahtuu ja esimerkiksi minkälaisia vikoja tulee. Koskaan ei voi tietää, mitä seuraava työpäivä tuo tullessaan.
   
 • Päivitystämme joka kuudes viikko ja välillä joudumme venymään paljonkin. Työ vaatii tietynlaisen luonteen. Omaa osaamista on kehitettävä jatkuvasti ja on oltava ajantasalla muutoksista. Toimintamme nojaa lakisääteisiin asioihin, joiden on oltava kunnossa, jotta voimme toimia.

Lämpöä luodaan tiimityöllä

Yhteen hiileen puhaltavalla työyhteisöllä on iso merkitys päivittäisessä onnistumisessa. Asentajilla on omat osa-alueensa, jotka yhdessä varmistavat laadukkaan lopputuloksen. Juntura kokeekin koko porukan tiiviin tiimityön palkitsevaksi.

 • Hyvä yhteishenki mahdollistaa toimivan keskustelukulttuurin, jossa jaetaan avoimesti kaikenlaista palautetta ja tietotaitoa. Tällä tavalla kehitymme yhdessä. Toisinaan tehdään pitkääkin päivää, joten iso kiitos koko porukalle joustavuudesta ja venymisestä.

Junturan omassa roolissa onnistuminen vaatii vastuullisuutta ja oma-aloitteisuutta sekä kykyä itsenäiseen työskentelyyn. Nämä kaikki ovat myös asioita, jotka tekevät työstä mielekästä.

 • Samanlaisia työpäiviä on todella vähän. Tykkään ottaa vastaan annettua vastuuta ja suunnitella itse työpäiväni. Työni on monipuolista ja saan tehdä jatkuvasti kehitystyötä.

Kolmen vuoden projekti pitkästä tavarasta

Vapaa-ajasta viimeiset kolme vuotta on vierähtänyt omakotitalon rakentamisen parissa. Juntura rakensi yhdessä puolisonsa kanssa kodin Raumalle pitkästä puutavarasta.

 • Pääsimme muuttamaan lokakuussa 2023 uuteen kotiin, joskin vielä on alakerran pinnat, piha ja autotalli tekemättä. Kolmen vuoden aikana purimme tontilla olleen aiemman talon ja raivasimme alueen. Tämän jälkeen alkoi itse rakennusprojekti. Nyt odotan, että pääsen seuraavien rakennushommien pariin, Juntura kertoo.

Kolmen lapsen isän arkeen kuuluu myös yhteistä aikaa lasten kanssa. 17- ja 10-vuotiaat pojat sekä 14-vuotias tytär saavat nauttia isänsä läsnäolosta. Vaikka työpaikka sijaitsee Varsinais-Suomen puolella, on perhe halunnut pysyä kotiseudullaan.

 • Perheemme elämä on täällä Raumalla. Raumalla on hyvät puitteet ja sukulaiset. Käymme poikien kanssa pelaamassa kiekkoa ja futista, sekä osallistumme tyttären musiikkiopiston tapahtumiin.

Ajankohtaista

Lämmön tuotannossa käytettävien puupolttoaineiden hinta on noussut syksystä 2022 syksyyn 2023 noin 20 %

Voimahahmo-juttusarjassa tutustumme konsernimme arjen supersankareihin.

Uudessakaupungissa lyhyt sähkökatko Sannon alueella. Sähköaseman suojauksesta aiheutunut sähkönjakelukeskeytys koski noin 1100 asiakasta. S…

Etsitkö seuraavaa huippumahdollisuutta työurallesi? Meillä on ilo esitellä uusi, täysin päivitetty rekrysivustomme: rekry.vsv.fi   Helppo…