VSV-konserni

Laitilan lempeä jätti

APT-Enertel Oy:n liiketoimintajohtajana vuoden 2022 alussa aloittanut, pitkän uran Vertekillä tehnyt Jonne Viitanen tuntee alan kuin omat taskunsa. Vahvaa ammattitaitoa värittää ihmisläheinen ja sopivalla silmäkulman pilkkeellä maustettu elämänkatsomus. Laitilan oman Obelix’n seurassa viihtyvät niin työkaverit kuin asiakkaatkin.

Sarjakuvahahmo Obelix tunnetaan vahvana ja lempeänä jättinä. Aisaparinsa Asterixin ja muun Gallian kylän väen kanssa hän pitää huolta oman yhteisönsä hyvinvoinnista. Lapsena taikajuomapataan pudonneella Obelixilla on yliluonnolliset voimat, mutta myös oikeanlaista pilkettä silmäkulmassa.

APT-Enertel Oy:n liiketoimintajohtaja Jonne Viitanen naurahtaa hyväntahtoisesti, kun hän kuulee itseään verrattavan Obelixiin.

 • Olen Asterix-lehteni lukenut. Muistan lempeän ja suurikokoisen Obelix’n, joka oli kylässä iso persoona. Obelixista löytyy itseni tavoin myös herkempi puoli, Viitanen hymyilee.

Obelix kantaa Gallian kylän poluilla Idefix-koiraansa, Viitasen voi tavata Laitilan kaduilta sylissään Sara-mäyräkoira. Molemmilla on myös punainen parta ja kiviäkin on tullut kannettua. Yhtymäkohtia siis riittää.

Viitanen siirtyi alkuvuodesta 2022 Vertekin liiketoimintapäällikön tehtävästä uuteen toimeen. Hänet rekrytoitiin VSV-konsernin sisäisellä siirrolla silloisen Suunnittelutoimisto Enertel Oy:n, nykyisen APT-Enertel Oy:n liiketoimintajohtajaksi.

 • Edellinen kippari lähti uusien haasteiden pariin, joten tarvittiin uusi mies ohjaksiin. Laajempien organisaatiouudistusten myötä minulle tarjottiin tehtävää, jonka koin itselleni sopivaksi.

Viitanen teki aikanaan opinnäytetyönsä sähköverkonsuunnittelusta, mutta käytännön kokemusta suunnittelutyöstä ei juurikaan ollut. Toki hän on työskennellyt tiiviisti suunnittelijoiden kanssa.

 • Olen nyt perehtynyt aiheeseen, mutta olisi loukkaus ammattilaisia kohtaan kutsua itseäni suunnittelijaksi. Keskityn päivittäisessä työssäni myyntiin, tarjouslaskentaan ja päivittäisen tekemisen pyörittämiseen, sekä käytönjohtajuuksiin.

Voimien yhdistämisestä synergiaetuja

Vuoden 2023 alussa APT-Elektro ja Suunnittelutoimisto Enertel Oy yhdistivät voimansa. Yhtiön nimeksi tuli APT-Enertel Oy. Taustalla on halu vastata asiakkaiden tarpeisiin laajemmalla palvelutarjonnalla.

 • Isommalla on paremmat mahdollisuudet tarjota esimerkiksi julkisia kilpailutusprojekteja. Siellä vaaditaan tietynlaisia referenssejä ja liikevaihtoja. Lisäksi meillä on yhdessä laajempi maantieteellinen toiminta-alue, Viitanen sanoo.

APT-Enertel operoi pääsääntöisesti Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella. Se työllistää yhteensä 13 henkilöä Laitilan ja Turun toimipisteissä.

 • Osaava henkilöstö on ehdoton vahvuutemme. Pitkän linjan suunnittelijoilla on monipuolista kokemusta ja tuntemusta alasta. Kaikilla on asenne kohdallaan, ja olenkin ollut positiivisesti yllättynyt siitä, miten koko porukka otti yhdistymisen vastaan. Mielekäs työpaikka saa hyvät tekijät pysymään meillä.

Yhdistyminen loi myös synergiaetuja. Laitilassa katuvalosuunnittelu ja 20 kV:n suunnittelu on ollut pitkään vahvoissa kantimissa, ja nyt tätä tietotaitoa viedään myös Turkuun.

 • Kilpailijoihin nähden vahvuutemme on uuden tekniikan tuntemus ja sen aallonharjalla ratsastaminen. Kun mennään älykkäisiin järjestelmiin, kuten esimerkiksi sähkönkulutuksen ohjaukseen, kulunvalvontaan ja taloautomaatioon, on meillä niihin vahva osaaminen.
 • Ilmastolle herkät tuotantomuodot, kuten aurinkopaneelit ja tuulivoima nostavat nyt päätään. Kun puhutaan älykkäistä sähkoverkoista, ovat kulutusjouston rakentaminen sekä tuotannon ja kulutuksen oikea-aikaisuus asioita, joihin tekemisemme menee koko ajan syvemmälle.

Sähkösuunnitelmia villalangoilla

Viitanen aloitti Vertekillä kesätöissä vuonna 2000. Koulutustaustaltaan hän on sähköinsinööri.

 • Ensimmäisenä kesänä kaivoin kaapeliojia ja asensin kaapelia. Pari kesää olin myös asennuksissa, jonka jälkeen tarjoutui mahdollisuus siirtyä Uuteenkaupunkiin työnjohtajan apumieheksi. Pääsin vetämään projektia samaan aikaan kun luin itseäni insinööriksi, Viitanen muistelee.

Reilun 20 vuoden aikana kerätyn kokemuksen myötä hän tuntee kentän ja toimintojen eri vaiheet. Viitanen on hyvä esimerkki siitä, että VSV-konsernissa on tarjolla mahdollisuuksia kokea erilaisia tehtäviä ja edetä urallaan.

 • Uusia haasteita on koko ajan tarjolla. Ala kehittyy jatkuvasti, ja sitä kautta saa myös itse oppia uutta. Arvostan työhaastatteluissa sitä, että hakijalla on tavoitteita ja visio omasta tulevaisuudestaan.

Viitanen on toisen polven sähköalan ammattilainen, sillä hänen isänsä työskenteli Laitilan Sähköllä ja Vertekillä. Jo eläköitynyt isä on edelleen kiinnostunut alan muutoksista ja työkentän kuulumisista.

 • Olen ollut isäni mukana vikareissulla jo 5-vuotiaana, joten onhan tämä tietyllä tapaa tullut verenperintönä. Tein jo pikkupoikana sähkösuunnitelmia, sillä vedin villalankoja pitkin kotia, eikä niihin saanut kukaan muu koskea.

Miehen iässä maanviljelijäksi?

Menneisiin vuosiin mahtuu monenlaisia muistoja. Päällimmäisenä nousevat mieleen syksyiset ja talviset myrskykeikat, joihin veri vetää edelleen.

 • Myrskykeikoilla yhteishenki paranee entisestään, kun kaikki haluavat saada verkot kuntoon mahdollisimman ripeästi. Hätä on todellinen, kun ihmisten kodeista on sähköt poikki, Viitanen sanoo.

Paljasjalkainen laitilalainen viihtyy kotikaupungissaan. Aktiivisesti harrastavien 13-vuotiaan tytön ja 6-vuotiaan pojan isän vapaa-aika vierähtää autonratissa lapsia harrastuksiin kuskaillessa. Hän kuuluu myös Soukaisten koulun vanhempainyhdistykseen.

 • Arvostan suuresti sitä, minkälaisia harrastusmahdollisuuksia Laitilassa on tarjolla. Puitteet ovat erinomaiset, on uimahallia, jäähallia ja monitoimihallia. Laitilassa on saatu myös säilytettyä kyläkouluja.

Vuonna 1936 rakennetussa omakotitalossa ja sen isolla tontilla, sekä kesämökillä riittää aina jotain puuhaa. Kotipihasta löytyy peräti viisi traktoria.

 • Saatan salaisesti haaveilla jonkinlaisesta maanviljelijän urasta. Traktoreilla tehdään polttopuita ja aurataan pihaa, joten kalustoa pitää olla, Viitanen virnistää.

Kuluva vuosi on myös juhlanaikaa, sillä hän täyttää huhtikuussa 40 vuotta. Mielessä pyörii itsensä kehittäminen ja kouluttautuminen.

 • Joku sanoi hienosti, että tässä ollaan tulossa miehen ikään. Ikä kartuttaa kokemuksia ja viisautta. Aiemmin inhosin sitä, kun joku sanoo tehneensä ”niin kauan jotakin, että äläs nyt poika". Nyt huomaa sortuvansa itse samaan.

Entä mikä on on miehen iän saavuttavan Obelixin taikajuoma?

 • Metsästystä ja kalastusta harrastavana tulee harjoitettua uusia reseptejä. Se rentouttaa, kun itsetehdyn onnistuneen riistaruoan kaveriksi saa hyvän punaviinin, joten siinä on hyvä taikajuoma.

Ajankohtaista

Muistathan, että voit hoitaa energia-asioita ympärivuorokauden sähköisessä asiointipalvelussamme. 

VSV isännöi naisten ykköspesisottelua Pattijoen Urheilijoita vastaan lauantaina 18.5. Laserkeskus-areenalla klo 17.00. 

Riitta Valavuon työpäivät eroavat toisistaan, harvoin tietää mitä päivä tuo mukanaan.

Palvelussa voit seurata sähkönkulutusta, selata laskuja, ottaa kätevästi yhteyttä asiakaspalveluun.

Saavutimme merkittäviä tuloksia turvallisuustyössä. Liukuvan 12 kuukauden tapaturmataajuus saavutti nollatason.